Στοιχεία συλλογέα

Αποστολέρης Κωνσταντίνος

Ο Δημιουργός : Κωνσταντίνος Αποστολέρης

Ένας ρομαντικός υπάλληλος των Σιδηροδρόμων Ελληνικού Κράτους (ΣΕΚ) που στο ταξίδι στη Ρόδο το 1961 για μήνα του μέλιτος, είδε μια μηχανή λήψεως φιλμ 8mm και αποφάσισε να την παραγγείλει. Από τότε η μηχανή αυτή μαζί με μια KODAK φωτογραφική αποτελούσε το απαραίτητη συντροφιά σε κάθε εξόρμηση. Έτσι διασώθηκαν αναμνήσεις ανθρώπων και τοπίων που μας πηγαίνουν για λίγα λεπτά χρόνια πίσω. Οικογενειακές γιορτές, γάμοι σε χωριά του Πηλίου και του Θεσσαλικού Κάμπου καθώς και παραλίες του Πηλίου και των Σποράδων περνούν από την οθόνη μας και μας θυμίζουν τις δεκαετίες του 1960 – 1970.

Η μηχανή των 8mm αντικαταστάθηκε με άλλη Super 8mm και μετά με βιντεοκάμερα VHS. Τα φιλμ που ψηφιοποιήθηκαν βρέθηκαν σε ένα πατάρι, για χρόνια ακίνητα, και υπάρχουν αρκετά ακόμη που θα βρεθούν στο μέλλον. Η κληρονομία είναι σημαντική μιας και οι απόγονοι θα γνωρίζουν ανθρώπους από τις ρίζες τους.

Καλή διασκέδαση!

---

Ο Συλλογέας: Γεώργιος Αποστολέρης

Το μοναχοπαίδι της οικογένειας, ο Γιώργος, χάρη του οποίου αγοράστηκε το 1961 μια κουρδιστή μηχανή, για να καταγράφονται τα πρώτα του βήματα. Πάντα θυμάμαι με αγωνία την αναμονή να έρθει το γράμμα με την ταινία που είχαμε στείλει στην Δυτική Γερμανία (Eastman KODAK ή πιο σπάνια AGFA) για εμφάνιση (τα Ανατολικής Γερμανίας OM OR δεν είχαν πιστότητα). Επειδή όμως το καρούλι έπρεπε να το βγάλεις και να το γυρίσεις για να γράψει και από τις δύο πλευρές, κάποια φιλμ είτε έχουν πάρει φως, είτε έχουν γραφτεί το ένα πάνω στο άλλο (πώς να θυμάσαι ότι το έχεις ήδη γυρίσει μια φορά !)

Το αρχείο είναι του πατέρα μου Κωνσταντίνου Αποστολέρη και μετά που χάλασε η BAUER προβολής δεν το είχαμε δει για τουλάχιστον 30 χρόνια. Με αυτή την προσπάθεια ψηφιοποίησης αναβίωσαν αναμνήσεις ετών και ευτυχώς που ζει και η μητέρα μου Ηρώ και στα 93 χρόνια της, αναγνωρίζει όλους τους πρωταγωνιστές!

Ειλικρινά αισθάνομαι ενθουσιασμένος που ξαναζώ μέσα από τις ταινίες τόσες αναμνήσεις.

Ευχαριστώ,
Γιώργος Αποστολέρης
Χημικός Μηχανικός

Πρόσφατο υλικό συλλογέα

video thumb

Επίσκεψη στον Πύργο του Άιφελ

1970 - 1971
Παρίσι, Γαλλία
video thumb

Η 35η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης 1970

Σεπ 1970
Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελλάδα
video thumb

Εκδρομή στη Λίμνη Πλαστήρα

1970
Λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσα, Θεσσαλία, Ελλάδα