Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στο Δίστομο, μια ημιορεινή κωμόπολη του νομού Βοιωτίας.

Το φιλμ ανοίγει με μια σειρά από αρνιά στη σούβλα κατά το πασχαλινό έθιμο, που σε πολλά χωριά της Ελλάδας στήνονται την ημέρα του Πάσχα για όλο το χωριό και κόσμο τριγύρω. Ο κινηματογραφιστής κάνει κοντινό στα αρνιά και μετά μας δείχνει το τραπέζι που έχει στηθεί για το γεύμα καθώς και δυο μουσικούς, έναν με κλαρίνο και έναν με ακορντεόν να παίζουν μουσική. Κάποιοι είναι στις σούβλες, κάποιοι χορεύουν παραδοσιακό καλαματιανό ενώ πάνω στο τραπέζι ξεχωρίζουμε μια κούτα της εταιρίας ΝΟΥΝΟΥ.

Ο κόσμος πίνει και διασκεδάζει και ο φακός εστιάζει σε μια οικογένεια με δυο μικρά παιδάκια που απολαμβάνουν το θέαμα. Ο άντρας κρατάει το ένα αγκαλιά και του δείχνει την κάμερα. Εκείνη γυρίζει πίσω στα αρνιά που έχουν σχεδόν ψηθεί και τα τραπέζια που έχουν στηθεί καθώς και πολίτες όλων των ηλικιών που έχουν μαζευτεί για την γιορτή. Βλέπουμε κοντινά πλάνα στους ανθρώπους που σουβλίζουν καθώς εναλλάσσονται και τα αρνιά.

Το φιλμ κλείνει με κόσμο να χορεύει με ήχους από το κλαρίνο και το νταούλι, έναν άντρα να δίνει λεφτά στον μουσικό με το κλαρίνο για “παραγγελία” κάποιο τραγούδι, όπως συνηθίζεται, και η διασκέδαση συνεχίζεται.

Συντεταγμένες

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Παπαδήμος Δημήτριος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
239

Φορμά
Super 8mm