Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στη Βολισσό, το μεγαλύτερο χωριό της βορειοδυτικής Χίου, σε οδική απόσταση 42 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου.

Το φιλμ ανοίγει με το τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος. Βλέπουμε το καμπαναριό, τον ναό καθώς κι ένα πανοραμικό της περιοχής με την πλούσια βλάστηση. Στην συνέχεια, ο φακός μας δείχνει μια αυλή ενός σπιτιού και στέκεται για λίγο στις γλάστρες που υπάρχουν έξω από την πόρτα. Ο κινηματογραφιστής μας δίνει ένα ακόμα πανοραμικό της αυλής με την κληματαριά να ξεχωρίζει. Έπειτα, βλέπουμε έναν ηλικιωμένο άντρα να βγαίνει απ’ το οίκημα μ’ έναν τενεκέ και να ποτίζει τις γλάστρες. Στο πλάνο μπαίνουν δυο κοριτσάκια που πάνε κοντά του και μυρίζουν τα λουλούδια.

Στη συνέχεια μεταφερόμαστε σε ένα καταπράσινο τοπίο. Ο φακός εστιάζει στη γυναίκα που κόβει ένα φρούτο απ’ το δέντρο και το τρώει ενώ χαμογελάει και πίσω της διακρίνουμε την υπόλοιπη οικογένεια.

Η εικόνα αλλάζει μέσα απ’ το χωράφι, με την οικογένεια να μαζεύει τη σοδειά. Ο κινηματογραφιστής στέκεται στην ηλικιωμένη που κρατάει στα χέρια της μια πράσινη κολοκύθα και την ακολουθεί που μαζεύει ή ελέγχει την σοδειά.

Το φιλμ κλείνει με τον ηλικιωμένο που μαζεύει κάτι και το δίνει στη νεαρή γυναίκα ενώ έπειτα στέκεται μπροστά στον φακό.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Παπανδρέου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
295

Φορμά
8mm

Περιγραφή δημιουργού


Το πατρικό μας σπίτι ήταν στο λόφο του κάστρου και από την επιθυμία του παππού είχαμε λουλούδια σε γλάστρες παντού τα οποία τα πότιζε με τον ντενεκέ. Τα λουλούδια που είχαμε ήταν γαρυφαλλιές, τριανταφυλλιές, βασιλικοί και το Πάσχα κρίνοι.

Εκεί γεννήθηκα εγώ το 1933 και έζησα μέχρι το 1952, μετά πήγα στην Αθήνα και ερχόμουν μόνο το καλοκαίρι ως παραθεριστής.

Το σπίτι είχε δύο δωμάτια και η οικογένεια αποτελούταν από 6 άτομα, 2 γονείς και 4 παιδιά. Στο ισόγειο του σπιτιού ήταν τα ζώα για χρόνια και όταν πια δεν υπήρχαν τα ζώα τότε κατασκευάσαμε εκεί μία κουζίνα, ένα μπάνιο, ένα δωμάτιο και μια αποθήκη.

1967 στο χωράφι στον ανεμόμυλο το οποίο ήταν το μεγαλύτερο χωράφι της Βολισού με έκταση 3,5 στρέμματα. Είχε άφθονο νερό λόγω του ότι πέρναγε ποτάμι από κάτω και εκεί βάζαμε κήπο. Οι κήποι τότε ήταν για την οικογένεια, δεν υπήρχε περισσότερη παραγωγή για εκμετάλλευση αλλά υπήρχε επαρκής παραγωγή για τις ανάγκες της οικογενείας. Είχε μέσα συκιές, αμπέλι. Στα περιβόλια τότε είχαν τα εσπεριδοειδή, ενώ στα χωράφια έβαζαν τους κήπους.
Παπανδρέου Νικόλαος