Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στη Βολισσό, το μεγαλύτερο χωριό της βορειοδυτικής Χίου, σε οδική απόσταση 42 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου.

Το φιλμ ανοίγει μ’ ένα πανοραμικό με τους άντρες από τα ΤΕΑ (Τάγματα Εθνοφυλακής Αμύνης ή πιο γνωστά ως Τάγματα Εθνικής Ασφαλείας) που έχουν συγκεντρωθεί για την γιορτή προς τιμήν των Βολισσιανών πεσόντων στους πολέμους καθώς βλέπουμε και το μνημείο των Ηρώων. Ο κινηματογραφιστής μας δείχνει τους ιερείς για την δοξολογία μπροστά απ’ το μνημείο καθώς και τον κόσμο που είναι όλων των ηλικιών. Ο φακός στέκεται στους παρατεταμένους στρατιώτες κι έπειτα επιστρέφει στους ιερείς και τον κόσμο.

Το φιλμ κλείνει με την κατάθεση στεφάνων, ενός από τις ένοπλες δυνάμεις και έπειτα από τον πρόεδρος της τότε κοινότητας κος Μιχάλης Κουγιούλης.

Τα Τάγματα Εθνοφυλακής Αμύνης (ΤΕΑ), συγκροτήθηκαν το 1948 κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ήταν η συνέχεια των Μονάδων Ασφαλείας Υπαίθρου (ΜΑΥ) και των Μικτών Αποσπασμάτων Διώξεως (ΜΑΔ), που είχαν στελεχωθεί από άντρες δωσιλογικών και ακροδεξιών οργανώσεων, με δράση ήδη από την εποχή της Κατοχής. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1967-1974) μετονομάστηκαν σε Τάγματα Εθνοφυλακής (ΤΕ). Καταργήθηκαν το 1982 και αντικαταστάθηκαν από την Εθνοφυλακή.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Παπανδρέου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
62

Φορμά
8mm